Datum objave: 29. 10. 2015.

Mnogi pacijenti koji prežive karcinom vrlo su motivirani u traženju informacija o pravilnoj prehrani kako bi poboljšali svoje sveopće zdravlje. Međutim, novo američko istraživanje pokazalo je da prehrana ovih pojedinaca uglavnom nije zadovoljavajuća.

U istraživanju je na uzorku od 1 533 muškaraca i žena ispitano podudara li se prehrana osoba koje su preživjele karcinom, s američkim nacionalnim prehrambenim smjernicama. Među ispitanicima je bilo i osoba bez karcinoma u povijesti bolesti, a ti su ispitanici poslužili kao kontrolna skupina.

Analiza je pokazala kako se prehrana onih koji su preživjeli karcinom slabo podudarala sa smjernicama, a kvaliteta prehrane im je čak bila i lošija od one ispitanika koji nisu imali karcinom u svojoj povijesti bolesti.

U usporedbi s kontrolnom skupinom, ispitanici koji su preboljeli karcinom unosili su manje prehrambenih vlakana i više „praznih kalorija“, poput onih iz dodanog šećera i masti. Također, primijećeno je da nisu unosili dovoljno zelenog lisnatog povrća i cjelovitih žitarica, a prehrana im je bila nedostatna i s obzirom na unos vitamina D i E te kalija i kalcija. Nadalje, zamijećen je previsoki unos zasićenih masti i soli.

Kada se prehrana ispitala s obzirom na vrstu karcinoma kojeg je osoba preboljela, zapaženo je da je s karcinomom dojke bila povezana najbolja, a s karcinomom pluća najlošija kvaliteta prehrane.

Izvor: CANCER

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari