Datum objave: 19. 08. 2015.

Poznato je da ljuta hrana uzrokuje izrazito znojenje te ostavlja gorući okus u ustima. Međutim, nova studija objavljena u časopisu The BMJ ukazuje da redoviti unos začinjene hrane smanjuje i rizik od smrtnosti uzrokovane različitim bolestima.

U opservacijskoj studiji sudjelovalo je preko 480 000 ispitanika dobi 30 do 79 godina. Svaki je ispitanik ispunio upitnik o unosu začinjene hrane, crvenog mesa, povrća i alkohola. Nakon 4 godine 5 % ispitanika ponovno je ispunilo isti upitnik kako bi se analizirao učinak konzumacije začinjene hrane tijekom vremena. Analizom je otkriveno da je unos pikantne hrane 3 do 7 puta tjedno smanjio rizik od smrtnosti za 14 % u odnosu na ispitanike koji su u začinjenoj hrani uživali manje od jednom tjedno. Slično, rizik od smrtnosti je bio 10 % manji u ispitanika koji su ljutu hranu konzumirali jednom ili dvaput tjedno. Dodatno, česta konzumacija začinjene hrane povezana je s manjim rizikom od smrtnosti zbog karcinoma, ishemijske bolesti srca ili bolesti dišnog sustava.

U studiji, najčešće konzumirana ljuta hrana bile su svježe i sušene čili papričice, a iako još nije jasan točan mehanizam djelovanja blagotvoran učinak pripisuje se kapsaicinu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari