Datum objave: 13. 07. 2015.

Prema novom istraživanju stručnjaka s poznatog američkog sveučilišta Cornell, roditelji koji obitelji uz glavno jelo poslužuju povrće kao prilog, svojoj okolini djeluju kao bolji kuhari te pozitivnije osobe.

U istraživanju je sudjelovalo 500 majki kojima je prikazano pet različitih jela, a one su trebale procijeniti koje jelo im se čini ukusnijim. Neka od jela sadržavala su povrće kao prilog, a neka nisu.

Iako nisu sve ispitanice voljele povrće iz prezentiranih obroka, jela koja su sadržavala povrće ipak su u ukupnosti bila bolje ocijenjena. Povrće na tanjuru ispitanice su doživljavale kao znak dobrog kuharskog umijeća i ukusnijeg obroka.

Iste ispitanice su u sljedećem zadatku trebale pročitati priču koja je opisivala svakodnevni život jednog ženskog lika. Uz ostale aktivnosti, u jednoj verziji priče žena je obitelji uz večeru poslužila mahune, dok u drugoj nije.

Rezultati su pokazali da kod čitanja verzije priče u kojoj je protagonistica pripremila i poslužila mahune, ispitanice su je češće doživljavale pažljivom, osjećajnom i sposobnom, dok su je u drugom slučaju češće doživljavale, nemarnom, sebičnom i dosadnom.

Popularno prezentirani zaključak autor rada je „Dodaj povrće na tanjur i postani junak/inja… U očima svoje djece!“

Izvor: Public Health Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari