Datum objave: 08. 07. 2015.

Za orašaste plodove već se dugo smatra da bi mogli imati ulogu u prevenciji karcinoma i dijabetesa, međutim, podaci koji bi to potvrdili do sada su bili proturječni. Nova meta-analiza objavljena u časopisu Nutrition Reviews, pokazala je da je konzumacija orašastih plodova zaista i povezana s nižim rizikom od karcinoma, dok povezanost s rizikom od dijabetesa nije utvrđena.

Analiza se temeljila na rezultatima 36 istraživanja u kojima je sudjelovalo ukupno 30 708 ispitanika i u kojima je bila ispitana moć orašastih plodova u prevenciji pojedinih vrsta karcinoma te dijabetesa tipa 2.

Konkretno, rezultati su pokazali da je povećani unos orašastih plodova povezan s nižim rizikom od kolorektalnog karcinoma, karcinoma endometrija i gušterače te s nižom stopom obolijevanja od karcinoma općenito.

Autori su naglasili kako bi navedene učinke trebalo i dalje nastaviti istraživati, no zaključili su kako orašasti plodovi očito predstavljaju poželjan prehrambeni izbor, tim više što se njihov unos povezuje i s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, orašasti plodovi,

Komentari