Datum objave: 26. 06. 2015.

Poznato je da ljudski mozak može prepoznati razliku između „pravog“ šećera i umjetnih sladila, no do sada nije bilo jasno – kako. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Neuron, pokazalo je da je za ovo prepoznavanje vjerojatno zaslužan specifični hormon čiji se receptori nalaze i u probavnom sustavu i u mozgu.

Istraživanje je bilo provedeno na vinskim mušicama kojima je prvo na nekoliko sati bila uskraćena hrana, a nakon toga su im ponuđene dvije opcije – šećer te umjetno sladilo bez energetske vrijednosti.

Primijećeno je da je šećer kod vinskih mušica aktivirao šest neurona koji izlučuju određeni hormon s djelovanjem i na probavni sustav i na mozak. Ovaj hormon potaknuo je probavu te je omogućio vinskim mušicama da unesu još hrane. S druge strane, umjetno sladilo nije potaknulo navedene promjene budući da nije sadržavalo hranjivu vrijednost. Sve vinske mušice koje su isprva odabrale nekalorično sladilo, vrlo brzo su ga zamijenile šećerom jer im je on pružao potrebnu energiju.

Ako naš organizam funkcionira na sličan način, a autori rada smatraju da vinske mušice predstavljaju dobar model za ovo istraživanje, navedeni rezultati mogu objasniti zašto nakon konzumacije dijetalne hrane pojedine osobe ne osjećaju sitost i zadovoljstvo, već ostaju gladne sve dok ne pojedu nešto što će im pružiti više kalorija.

Pošalji prijatelju na email

Komentari