Datum objave: 18. 06. 2015.

U novom članku objavljenom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, skupina američkih stručnjaka sažela je niz novih saznanja o utjecaju unosa proteina na razne metaboličke funkcije te je predložila nove preporuke za unos proteina.

Trenutno općeprihvaćena preporuka za unos proteina za većinu populacije je 0,8 g po kilogramu tjelesne mase. Međutim, prema rezultatima novijih istraživanja koja su koristila novu metodologiju, ova brojka bi se trebala povećati na barem 1,0 g proteina po kilogramu tjelesne mase.

Također, budući da udio proteina u obroku utječe na mnoge metaboličke funkcije u organizmu, poput sinteze proteina, upalnih reakcija te osjećaja sitosti, istraživanja pokazuju i da je vrlo bitna količina proteina koja se unese tijekom obroka. Kako bi se dostigli poželjni metabolički učinci, svaki od tri glavna dnevna obroka trebao bi sadržavati 20-30 g proteina.

Primijećeno je i da vježbe snage mogu sniziti prag „osjetljivosti“ organizma na proteine, odnosno, da mogu povećati učinkovitost uporabe prehrambenih proteina za izgradnju novih proteina u mišićima. Ovo je posebno bitno za osobe starije životne dobi za koje je karakteristično progresivno propadanje mišićne mase i funkcije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Proteini,

Komentari