Datum objave: 22. 05. 2015.

U novoj analizi objavljenoj u časopisu Neurology, skupina svjetskih stručnjaka je na uzorku od gotovo 28 000 ispitanika iz 40 različitih zemalja ispitala povezanost prehrambenih navika s rizikom od kognitivnog propadanja.

Ispitanici su bili stariji od 55 godina, a podaci o njihovim prehrambenim navikama i kognitivnim sposobnostima bili su prikupljeni u sklopu kliničkih studija lijekova za kardiovaskularne bolesti. Dakle, svi ispitanici su bili pod većim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja, no nitko od njih nije doživio moždani ili srčani udar niti je bolovao od zatajenja srca ili dijabetesa. Bili su praćeni, u prosjeku, pet godina tijekom kojih su u tri navrata prošli testove razmišljanja i pamćenja.

Rezultati su pokazali da je među ispitanicima koji su se najpravilnije hranili, smanjenje kognitivnih sposobnosti primijećeno u 14 % slučajeva, dok je kod ispitanika koji su imali najlošije prehrambene navike, isto primijećeno u 18 % slučajeva.

Analizom ovih rezultata, istraživači su zaključili kako pravilna prehrana može sniziti rizik od kognitivnog propadanja za čak 24 %.

Pravilna prehrana bila je definirana kao ona koja obiluje voćem, povrćem, orašastim plodovima i ribom, te u kojoj je ograničen unos crvenog mesa, a unos alkohola je umjeren.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: mozak,

Komentari