Datum objave: 13. 04. 2015.

Novo istraživanje predstavljeno na skupu Američkog društva za nutricionizam (American Society for Nutrition), pokazalo je da konzumacija kajgane, tj. prženih umućenih jaja, uz sirovo povrće može znatno povećati apsorpciju karotenoida.

U istraživanju je sudjelovalo 16 zdravih mladih muškaraca koji su jeli tri verzije salate od sirovog povrća bogatog karotenoidima – rajčice, mrkve, mladog špinata i zelene salate. Jedna verzija miješane salate je bila bez dodatka jaja, druga je sadržavala jedno i pol umućeno prženo jaje, dok je treća sadržavala dodatak od tri pržena umućena jaja.

Primijećeno je da su ispitanici koji su konzumirali salatu s najvećim dodatkom jaja pokazali i najveće povećanje apsorpcije karotenoida – za čak tri do devet puta.

Autori su zaključili kako je dodatak jaja povrću bogatom karotenoidima odličan način povećanja njegove nutritivne vrijednosti uz uživanje i prehrambenih koristi jaja.

Izvor: ASN Scientific Sessions at Experimental Biology 2015

Pošalji prijatelju na email

Komentari