Datum objave: 11. 03. 2015.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Internal Medicine, unos orašastih plodova povezan je s nižim rizikom od prerane smrti.

I mnoga prijašnja istraživanja pokazala su koristi konzumacije orašastih plodova, no većina ih je bila provedena na skupinama visokog socioekonomskog statusa. Ovo istraživanje posebno je po tome što je ovu povezanost potvrdilo i kod skupine niske platežne moći koja je uglavnom jela jeftinije orašaste plodove – većinom kikiriki.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni u trima prospektivnim istraživanjima koja su uključivala 71 764 ispitanika niskog socioekonomskog statusa s juga SAD-a te 134 265 ispitanika iz Šangaja.

Zapaženo je da su ispitanici iz SAD-a koji su konzumirali najviše orašastih plodova, imali 21% niži rizik od opće smrtnosti, dok je kod ispitanika iz Kine visok unos orašastih plodova bio povezan s 17 % nižim rizikom. Kod svih etničkih skupina, prije svega je primijećeno smanjenje rizika od smrti zbog ishemijske bolesti srca.

Autori su zaključili kako povećanje konzumacije kikirikija može predstavljati pristupačan način poboljšanja zdravlja kardiovaskularnog sustava.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: orašasti plodovi,

Komentari