Datum objave: 25. 02. 2015.

U posljednja tri desetljeća, broj pretile djece i mladih u SAD-u znatno se povećao, a istraživanja pokazuju da je višak kilograma i u toj ranoj dobi povezan s povećanim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Stoga je skupina američkih znanstvenika odlučila ispitati može li vegetarijanska prehrana smanjiti rizik od bolesti kardiovaskularnog sustava i kod mladih.

U studiji je sudjelovalo 28 pretile djece i adolescenata s visokom razinom kolesterola u krvi, dobi 9-18 godina. Tijekom četiri tjedna trajanja studije, ispitanici su slijedili ili vegetarijansku prehranu s niskim udjelom masti ili prehranu koju u cilju zaštite zdravlja srca preporučuje uvaženo američko udruženje American Heart Association (AHA).

Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su slijedili vegetarijansku prehranu s ograničenim unosom masti, pokazali znatna poboljšanja tjelesne mase, sistoličkog krvnog tlaka, razine inzulina te razine ukupnog i LDL-kolesterola (tzv. lošeg kolesterola). Primijećeno je i poboljšanje razina mijeloperoksidaze i visoko osjetljivog C-reaktivnog proteina (hs-CRP), koji mogu ukazivati na povećani rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Kod ispitanika koji su slijedili prehranu koju preporučuje AHA, također su zapažena poboljšanja, no bilo ih je znatno manje. Ovi ispitanici pokazali su samo poboljšanja tjelesne mase, opsega struka i razine mijeloperoksidaze.

Izvor: The Journal of Pediatrics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari