Datum objave: 23. 02. 2015.

Novo istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da se na temelju podataka o prehrambenim navikama pojedinaca može procijeniti njihova izloženost ostacima pesticidima te je utvrdilo da je učestala konzumacija ekološke hrane doista povezana s nižom izloženosti.

U istraživanju je na uzorku od gotovo 4 500 Amerikanaca iz šest saveznih država, uz pomoć podataka o prehrambenim navikama ispitanika te utvrđenim razinama ostataka pesticida u voću i povrću s nacionalnog tržišta, analizirana izloženost organofosfornim spojevima – često korištenim insekticidima. Procijenjena izloženost zatim je uspoređena s razinom specifičnog metabolita ovih spojeva u urinu podskupine od 720 ispitanika.

Rezultati su pokazali da je procijenjena izloženost organofosfornim pesticidima bila podudarna s koncentracijom ispitivanog metabolita u mokraći.

Među ispitanicima koji su konzumirali slične količine voća i povrća primijećeno je da su, oni koji su izjavili da konzumiraju više ekološki uzgojene hrane, zaista i pokazali nižu izloženost organofosfornim pesticidima. S druge strane, česta konzumacija voća i povrća koje se tretira većim količinama navedenih pesticidima, poput jabuka, nektarina i breskvi, bila je povezana sa značajno većim razinama izloženosti.

Izvor: Environmental Health Perspectives

Pošalji prijatelju na email

Komentari