Datum objave: 19. 02. 2015.

Većina slučajeva kronične opstrukcijske bolesti pluća posljedica je pušenja, a za manji broj slučajeva smatra se da ulogu imaju izloženost zagađivačima iz zraka, pasivno pušenje i genetika. Nova analiza objavljena u časopisu The BMJ, predlaže da bi jedan od rizičnih čimbenika mogla biti i – nepravilna prehrana.

U analizi su korišteni podaci o načinu života i zdravlju preko 120 000 žena i muškaraca, sudionika dvaju opsežnih istraživanja provedenih u SAD-u.

Prehrana ispitanika za potrebe analize je bila procijenjena pomoću Alternate Healthy Eating Index-a kojim se može „bodovati“ uravnoteženost prehrane. Prehrana ocijenjena većim brojem bodova predstavljala je poželjniju prehranu – bogatu povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i nezasićenim masnim kiselinama, posebice omega-3 masnim kiselinama, umjerenu s obzirom na unos alkohola te s niskom zastupljenosti crvenog mesa, rafiniranih žitarica i šećerom zaslađenih pića.

Rezultati su pokazali da su ispitanici čija je prehrana bila ocijenjena s najvećim brojem bodova, u usporedbi s onima s najslabije ocijenjenom prehranom, imali za jednu trećinu manji rizik od razvoja kronične opstrukcijske plućne bolesti. I to bez obzira na njihov pušački status.

Pošalji prijatelju na email

Komentari