Datum objave: 21. 01. 2015.

Novo američko istraživanje objavljeno u časopisu The International Journal of Communication and Health, još je jedno u nizu koje je učestalo gledanje televizije povezalo s nepoželjnim prehrambenim navikama. Autor ovog rada pokušao je i malo dublje ući u problematiku te ponuditi objašnjenje ove povezanosti.

Za potrebe rada, 591 osoba ispunila je upitnik kojim je ispitana učestalost gledanja televizije, prehrambene navike te poznavanje principa pravilne prehrane. Prosječna dob ispitanika bila je 22 godine.

Osim što je utvrđena veza između čestog gledanja televizije i nepoželjne prehrane, rezultati su pokazali i da ispitanici koji mnogo vremena provode pred TV-ekranima, slabije poznaju koncept uravnotežene prehrane te imaju ravnodušan stav o njoj.

Autor smatra da je zamijećen nedostatak znanja o pravilnoj prehrani povezan s povećanom promidžbom „nezdrave“ hrane na televiziji, a ravnodušan stav objašnjava povećanom izloženosti kontradiktornim porukama o hrani. Dok neke reklame i emisije promiču zaslađene napitke i grickalice, druge ih, pak, preporučuju izbjegavati, što može zbuniti gledatelje i dovesti ih do mišljenja da principe pravilne prehrane nije moguće u potpunosti razumjeti.

Pošalji prijatelju na email

Komentari