U novom istraživanju objavljenom u časopisu BMC Medicine, na uzorku od preko 195 000 osoba ispitana je povezanost unosa mliječnih proizvoda i rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.
Podaci o ispitanicima objedinjeni su iz tri velika istraživanja, a analiza je pokazala da ukupni unos mliječnih proizvoda nije povezan s rizikom od dijabetesa. Međutim, ispitivanjem veze s pojedinim proizvoda, poput niskomasnog mlijeka, sira i jogurta, primijećeno je da je s nižim rizikom od ove metaboličke bolesti povezana učestala konzumacija jogurta. Potonja veza ostala je čvrsta i nakon što su u obzir uzeti drugi rizični čimbenici razvoja dijabetesa, poput indeksa tjelesne mase.
U istom radu provedena je i meta-analiza u koju su, osim ovih rezultata, bili uključeni i rezultati drugih istraživanja koja su se bavila ovom temom.
Meta-analiza je pokazala da je svakodnevna konzumacija jedne porcije jogurta od samo 28 g povezana s čak 18 % nižim rizikom od dijabetesa.
Uloga jogurta u prevenciji ove raširene bolesti trebala bi se ispitati i u interventnim studijama, no čini se da jogurt itekako zaslužuje svoje mjesto u pravilnoj prehrani.