Datum objave: 25. 12. 2014.

Prema novom istraživanju prezentiranom na skupu 2014 San Antonio Breast Cancer Symposium, smanjenje unosa masti može produžiti život pacijentica oboljelih od tzv. karcinoma dojke neovisnog o hormonima.

U istraživanju je sudjelovalo 2 437 žena dobi 48-79 godina s karcinomo dojke u ranim stadijima. Ispitanice su bile regrutirane unutar prvih šest mjeseci od dijagnoze te su bile podijeljene u interventnu i kontrolnu skupinu. Nakon iscrpne edukacije interventne skupine te petogodišnjeg praćenja prehrane svih ispitanica, primijećeno je da su ispitanice interventne skupine, u odnosu na kontrolnu, smanjile unos kalorija iz masti za 9,2 % te su snizile svoju tjelesnu masu za gotovo 3 kg.

Nakon 15 godina od početka istraživanja analizirana je stopa smrtnosti među ispitanicama kako bi se ispitale dugoročne koristi smanjenja unosa masti.

Kada su se usporedile interventna i kontrolna skupina općenito, nisu primijećene statistički značajne razlike. Međutim, kada su se izdvojile samo ispitanice s karcinomom dojke negativnim na estrogenske receptore, interventna skupina je pokazala 36 %-tno smanjenje smrtnosti.

Još veće smanjenje stope smrtnosti, od 56 %, primijećeno je kod žena čije je tumorsko tkivo bilo negativno i na estrogenske i na progesteronske receptore.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari