Datum objave: 11. 12. 2014.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Chemosphere, zamijećeno je da voće i povrće koje se uglavnom uzgaja u staklenicima, sadrži više razine ostataka pesticida od onog uzgojenog na otvorenom.

U analizi su bili uključeni uzorci raznog voća i povrća uzeti u različitim trenucima tijekom uzgoja i prerade te su međusobno uspoređeni na način da se voće i povrće koje se uglavnom uzgaja u zaštićenim sustavima, „uparilo“ sa sličnim koje se uglavnom uzgaja na otvorenom. Tako se primjerice salata, koja se većinom uzgaja u staklenicima, uspoređivala s kupusom, za kojeg je tipičan uzgoj na otvorenom.

Rezultati su pokazali da je voće i povrće koje se uzgaja u staklenicima i drugim zaštićenim sustavima, sadržavalo značajno veći broj ostataka različitih pesticida nego slično voće i povrće uzgojeno na otvorenom. Koncentracije pesticida koji se razgrađuju pod utjecajem sunčevog svijetla, također je bila značajno veća kod voća i povrća uzgojenog pod zaštitom.

Stoga su autori istraživanja zaključili da bi način rukovanja pesticidima u zaštićenim sustavima trebalo preispitati kako bi se smanjile razine ostataka pesticida u voću i povrću nakon berbe.

Pošalji prijatelju na email

Komentari