Datum objave: 03. 12. 2014.

Već su prijašnja istraživanja pokazala da unos oraha može usporiti razvoj karcinoma prostate, no pitanje koje je ostalo otvoreno je što je to u orasima zaslužno za ovaj blagotvoran učinak? Jesu li to omega-3 masne kiseline, ulje oraha ili je pak tajna u konzumaciji cjelovitih oraha?

Na ovo pitanje pokušalo je odgovoriti novo istraživanje u kojem su trima različitim skupinama miševa tijekom 18 tjedana davani cjeloviti orasi, ulje oraha ili druga biljna ulja pomiješana u određenim omjerima tako da profilom masnih kiselina nalikuju orahovom ulju.

Po završetku istraživanja ustanovljeno je da i cjeloviti orasi i ulje oraha, za razliku od biljnih ulja, mogu značajno usporiti progresiju karcinoma prostate.

Ovi rezultati naveli su istraživače na zaključak da prehrambena vlakna, cink, magnezij i selen iz oraha nisu zaslužni za blagotvoran utjecaj na zdravlje prostate. Ni omega-3 masne kiseline same po sebi također ne utječu na usporavanje razvoja karcinoma, iako bi kombinacija omega-3 masnih kiselina s još nekom od drugih komponenti iz orahovog ulja mogla biti traženi odgovor.

Autori napominju kako se rezultati istraživanja na životinjama ne trebaju nužno odnositi i na ljude, no naglašavaju kako za pozitivan utjecaj nije potrebno svakodnevno jesti velike količine oraha. Količina oraha svakodnevno davana miševima u istraživanju bila bi ekvivalentna porciji od 75 g.

Izvor: Journal of Medicinal Food

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari