Prema istraživanju objavljenom u časopisu PLOS ONE, cijene zdravije hrane već su duže vrijeme veće od cijena manje zdrave hrane, a čini se da bi navedeni jaz mogao sve više rasti.
U istraživanju su analizirani podaci o prehrambenom sastavu te cijenama preko 90 prehrambenih proizvoda u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom perioda od 2002. do 2012. godine. S obzirom na prehrambenu vrijednost, proizvodi su bili svrstani u dvije kategorije – „zdraviju“ i „manje zdravu“ hranu, te je uspoređena njihova cijena s obzirom na energetsku vrijednost.
Rezultati su pokazali da je u 2012. godini vrijednost 1 000 kcal zdravije hrane iznosila 7,49 £ (oko 72 kn), dok je za 1 000 kcal manje zdrave hrane trebalo izdvojiti samo 2,50 £ (oko 24 kn). Cijena svih prehrambenih proizvoda je rasla tijekom perioda istraživanja, s time da je cijena zdravije hrane ipak rasla brže.
Ovakva kretanja cijena zdraviju hranu čine sve manje pristupačnom, a autori navode kako bi se ovo moglo odraziti na javnozdravstvenu sliku zemlje te povećati socijalnu nejednakost u pogledu zdravlja. Naglašavaju i kako zdravija hrana cijenom treba ostati što pristupačnija te se nadaju da će ovi rezultati ubuduće poslužiti kod kreiranja prehrambene politike UK-a.