Datum objave: 21. 10. 2014.

Novo istraživanje finskog znanstvenika pokazalo je da je raznolikost hordatina, skupine fenolnih spojeva karakterističnih za ječam, mnogo veća nego se prije mislilo. Hordatini ječmu uglavnom služe kao zaštitne tvari – imaju antifungalno djelovanje, a mogu se naći i u pivu budući da je većina piva proizvedena od ječmenog slada.

Prethodna istraživanja iz Japana pokazala su da hordatini imaju određeni fiziološki učinak na ljude. Primijećeno je da hordatini piva mogu stimulirati pokretljivost probavnog trakta vežući se na receptore glatkih mišića probavnih organa. Također, ustanovljeno je i da je ova skupina fenolnih spojeva djelomično odgovorna za trpkost piva.

Autor finskog istraživanja u svom radu zaključuje kako je potrebno provesti dodatna ispitivanja prije nego se hordatinima pripišu pozitivni zdravstveni učinci. No, napominje i da ovi rezultati mogu poslužiti budućem razvitku novih funkcionalnih proizvoda temeljenih na ječmu.

Izvor: Journal of Cereal Science

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: pivo,

Komentari