Datum objave: 22. 09. 2014.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu PLOS Medicine, redovita konzumacija zdravog doručka može djeci pomoći sniziti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 koji se sve češće pojavljuje i u ranijoj dobi.

Istraživanje je provedeno na 4 116 djece dobi 9-10 godina u UK-u. Djeca su odgovorila na pitanje koliko često i što jedu za doručak, a uzeti su im i uzorci krvi za analizu razina nekoliko pokazatelja rizika od dijabetesa.

26 % djece izjavilo je da ne doručkuje svaki dan. Djeca koja uglavnom nisu doručkovala, u usporedbi s onom koja su svakodnevno doručkovala, imala su 26 % višu razinu inzulina na tašte, 27 % slabiju osjetljivost na inzulin te nešto višu razinu glukoze i glikiranog hemoglobina (HbA1c) u krvi.

Dodatno, djeca koja su navela da za doručak konzumiraju žitarice s visokim udjelom prehrambenih vlakana pokazala su bolju osjetljivost na inzulin od ostalih.

Autori su zaključili kako primijećena povezanost pokazuje kako bi redovito doručkovanje, pogotovo cjelovitih žitarica, moglo zaštititi od ranog pojavljivanja znakova dijabetesa.

Pošalji prijatelju na email

Komentari