U istraživanju nedavno objavljenom u časopisu Pediatrics, proučavan je utjecaj hranjenja novorođenčadi na prehrambeno ponašanje u kasnijem životu. U te svrhe, bili su prikupljeni razni podaci o prehrani, zdravstvenom stanju i životnom stilu skupine majki i djece. Prvo su bile praćene majke od trećeg tromjesečja trudnoće, a nakon poroda i njihova novorođenčad, sve do navršene prve godine života djeteta. Nastavak istraživanja uslijedio je nakon šest godina.
Analizom prikupljenih podataka primijećeno je da što je majka dulje dojila svoje dijete i odgađala uvođenje dodatne hrane i pića, manja je bila vjerojatnost da će dijete u dobi od šest godina imati infekciju uha, grla ili sinusa. Djeca koja su duže dojena također su kasnije unosila više vode te voća i povrća, a manje voćnih sokova i zaslađenih pića u usporedbi s onom koja nisu bila dugo dojena.
Ključno saznanje istraživanja bilo je i da su djeca kojoj su tijekom prve godine života davana šećerom zaslađena pića, imala dvostruko veću vjerojatnost da ih piju i s navršenih šest godina. Nadalje, djeca koja su tijekom prve godine rijetko jela voće i povrće, nisu ga često jela ni u šestoj godini.
Autori su zaključili kako rezultati pokazuju važnost uspostavljanja zdravog prehrambenog ponašanja od početka života budući da ono utječe na kasnije prehrambene navike djece.