Datum objave: 15. 09. 2014.

Prema saznanjima novog istraživanja, objavljenim u časopisu Nature, visokomasna prehrana može potaknuti rast tumora u crijevima zbog utjecaja na mikrofloru u probavnom traktu. Ova povezanost primijećena je kod miševa s genetskom predispozicijom nastanka karcinoma crijeva, a znanstvenike je navela na ideju da bi, u budućnosti, posebno osmišljene promjene u prehrani mogle pomoći u prevenciji kolorektalnog karcinoma.

Povezanost karcinoma probavnog trakta i pretilosti, odnosno, prehrane s visokim udjelom masnoća poznata je otprije, iako nije bio jasan mehanizam iza te veze. U spomenutom istraživanju primijećeno je da visokomasna prehrana, neovisno o prisutnosti pretilosti, potiče razvoj tumora u crijevima. Konkretnije, zapaženo je da visokomasna prehrana kod miševa s mutacijom gena KrasG12Dint, koji je često mutiran i kod ljudskih oblika karcinoma crijeva, uzrokuje promjene u sastavu crijevne mikroflore te posljedično smanjuje imunosni odgovor na rast tumora.

Primjena antibiotika ili dodatak butirata prehrani, za kojeg se smatra da pozitivno utječe na mikrofloru i potiče imunosne funkcije, pokazali su pozitivan učinak na smanjenje rasta tumora.

Rezultati naglašavaju složenost međudjelovanja prehrane, crijevne mikroflore te imunosnog odgovora i karcinoma, a otvaraju vrata novim pristupima u prevenciji ove raširene bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari