Datum objave: 11. 09. 2014.

Na ovogodišnjem skupu Annual Meeting of the Society for the Study of Ingestive Behaviour (Godišnji simpozij Društva za istraživanje prehrambenog ponašanja), najistaknutijeg društva za proučavanje svih oblika prehrambenog ponašanja, prezentirano je istraživanje koje ukazuje na povezanost vremena kojeg roditelji provedu pripremajući hranu i odabira hrane djece kada nisu pod roditeljskim nadzorom.

U istraživanju je sudjelovalo 61 dijete dobi 4-6 godina te njihovi roditelji. Tijekom dvije posjete laboratoriju u kojem je provođeno istraživanje, zadatak djece bio je isprobati i ocijeniti okus razne hrane, a nakon toga im je omogućena neograničena konzumacija isprobane hrane bez uplitanja odraslih. Ponuđena im je bila visoko kalorična hrana, poput pilećih medaljona i keksa s čokoladom, ali i nisko kalorična hrana, kao što su na primjer brokula i grožđe. Za to vrijeme, roditelji su, odvojeni od djece, ispunjavali upitnike o raznim temama – o prehrambenim navikama djece, ponudi i pripremi hrane u kućanstvu te obiteljskom socioekonomskom stanju.

Glavno zapažanje istraživanja bila je negativna povezanost vremena kojeg roditelji provedu pripremajući hranu i energetske gustoće hrane (energetske vrijednosti po gramu hrane) koju je dijete konzumiralo. Drugim riječima, djeca roditelja koji su provodili više vremena pripremajući obroke, odabirala su hranu niže energetske gustoće (poželjniji izbor) od djece roditelja koji su ulagali manje vremena za pripremu jela, čak i kada nisu bili pod roditeljskim nadzorom.

Rezultati, dakle, predlažu da priprema hrane u kućanstvu može utjecati na pravilan odabir djece i kada jedu izvan kuće. Ova povezanost bila je neovisna o obiteljskim primanjima i ukupnom vremenu kojeg roditelji provedu kod kuće.

Pošalji prijatelju na email

Komentari