Datum objave: 10. 09. 2014.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Frontiers in Psychology, primijećeno je da konzumacija „nezdrave“ hrane, osim što deblja štakore, također smanjuje njihov apetit za novom hranom.

Na početku istraživanja, znanstvenici su naučili štakore povezati dva zvučna znaka s dostupnošću dviju posebnih aromatiziranih zašećerenih voda – s okusom višnje i okusom grožđa. Zdravi štakori odrasli na uravnoteženoj prehrani, nakon nekog vremena, kada su se zasitili okusa aromatiziranih voda, prestali su reagirati na zvučne znakove.

Međutim, njihovo se ponašanje drastično promijenilo nakon što im je tijekom dva tjedna svakodnevno davana hrana bogata praznim kalorijama – poput pita, knedli, keksa i kolača – koja im je povećala energetski unos za 150 %. Uz povećanje tjelesne mase za 10 %, štakori su postali i ravnodušni prema vrsti hrane koju jedu te su opet počeli reagirati na zvučne znakove koji su nagovještavali slobodan pristup aromatiziranoj slatkoj vodi. Ovakvo ponašanje nastavilo se i prvih tjedan dana nakon što su ponovno počeli dobivati uravnoteženu prehranu.

Ovi rezultati upućuju na to da „nezdrava“ hrana može narušiti tzv. osjetno specifičnu sitost, koja pomaže u regulaciji unosa hrane i potiče raznolikost u prehrani na način da smanjuje želju za hranom koja se često jede. Autori pretpostavljaju da nezdrava prehrana dovodi do promjena u sustavima nagrade u određenim dijelovima mozga, primjerice onim odgovornim za donošenje odluka. A budući da sustavi nagrade slično funkcioniraju kod svih sisavaca, smatraju da do ovog narušavanja kontrole unosa hrane može doći i kod ljudi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari