Datum objave: 19. 08. 2014.

U posljednjih dvadesetak godina raste broj istraživanja koja povezuju visok unos crvenog mesa s povećanjem rizika od kolorektalnog karcinoma. Unatoč tome, konzumacija crvenog mesa i dalje raste diljem svijeta. Rezultati nove randomizirane studije australskih istraživača predlažu jedan od potencijalnih načina kako smanjiti negativan utjecaj visokog unosa crvenog mesa.

Kako bi ispitali rizik od kolorektalnog karcinoma, istraživači su proučavali razine specifične skupine miRNA molekula čiji se povećani udio u rektalnom tkivu povezuje s navedenom vrstom karcinoma. Poznato je da je razina tih malih RNA molekula povećana kod onih kojima je u prehrani prisutna veća količina crvenog mesa.

Nasumičnim odabirom, ispitanici studije – 17 muškaraca i šest žena u dobrom zdravstvenom stanju, dobi 50-75 godina – bili su podijeljeni u dvije skupine. Tijekom prva četiri tjedna, ispitanici jedne skupine slijedili su prehranu s visokim udjelom crvenog mesa (300 g dnevno), dok je ispitanicima druge skupine prehrana, uz 300 g crvenog mesa dnevno, osiguravala i dnevni unos od 40 g rezistentnog škroba za kojeg je poznato da blagotvorno utječe na zdravlje debelog crijeva.

Sljedeća četiri tjedna, svi ispitanici su nastavili sa svojom uobičajenom prehranom (tzv. washout period), nakon čega je ponovno uslijedilo četverotjedno provođenje propisane prehrane, ali ovoga puta tip prehrane je međusobno zamijenjen među dvjema skupinama.

Rezultati su pokazali da su nakon unosa 300 g crvenog mesa dnevno, što je gotovo dvostruko više od preporučenog, ispitanici imali 30 % veću razinu specifičnih miRNA u rektalnom tkivu. Međutim, prehrana koja je uz crveno meso bila bogata i rezistentnim škrobom, uspjela je vratiti razinu miRNA molekula na početnu, kakva je bila prije početka intervencije.

Izvor: Cancer Prevention Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari