Datum objave: 04. 07. 2014.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Circulation: Heart Failure, konzumacija prerađenog crvenog mesa može povećati rizik za zastoj srca s potencijalno smrtnim ishodom. Studija koju su proveli švedski istraživači s Karolinska Instituta prva je studija koja je ispitivala utjecaj neprerađenog i prerađenog crvenog mesa – poput kobasica, slanine, krvavica te jetrene paštete – na rizik od srčanog zastoja.

U studiji, u kojoj su prikupljani podaci o unosu hrane, i ostalim čimbenicima životnog stila, muškaraca dobi između 45 i 79 godina koji do početka studije nisu imali srčani zastoj, ishemijsku bolest srca ili karcinom.

Analizirajući podatke dvanaestogodišnje studije, istraživači su otkrili da je kod 2891 muškarca došlo do srčanog zastoja, od toga ih je od istoga umrlo 266. Muškarci koji su konzumirali najviše prerađenog mesa (75g i više dnevno) imali su 28% veću šansu za razvoj srčanog zastoja u odnosu na one koji su konzumirali najmanje (25 g i manje dnevno).

Također, muškarci koji su jeli najviše prerađenog mesa imali su dva puta veći rizik od smrti uslijed srčanog zastoja u usporedbi sa onima koji su jeli najmanje prerađenog mesa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari