Datum objave: 02. 06. 2014.

U studiji u kojoj je sudjelovalo 146 vegana, kod skoro trećinu sudionika (njih 46) su utvrđene granične razine omega 3- masnih kiselina. Njima su četiri mjeseca davane omega-3 masne kiseline u obliku dodataka prehrani. Nakon ponovljenih mjerenja srednja vrijednost omega-3 indeksa vegana bila je otprilike jednaka onoj kod omnivora kojima je indeks mjeren u prethodno provedenoj studiji. Pri tome, omega-3 indeks je bio znatno viši kod žena nego kod muškaraca te je bio izravno povezan s dobi. Unos omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani poboljšao je vrijednost omega-3 indeksa kod vegana.

Autori studije zaključili su da iako vegani mogu imati granične razine omega-3 masnih kiselina, one ipak nisu znatno niže od razine u krvi omnivora koji konzumiraju vrlo male količine omega-3 masnih kiselina. Pri tome su vegani izuzetno dobro reagirali na relativno niske doze omega-3 masnih kiselina danih u obliku dodataka prehrani.

Izvor: Clin Nutr, 2014 March 14

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, omega,

Komentari