Datum objave: 24. 04. 2014.

Časopis The Journal of the National Cancer Institute objavio je rezultate studije koja potvrđuje kako povećani unos zasićenih masnih kiselina doista može narušiti zdravlje.

Istraživanje je temeljeno na podacima 10 062 žene iz 10 različitih europskih zemlja. Podaci su dobiveni ispunjavanjem upitnika - 24-satnog prisjećanja unosa hrane te su ispitanice praćene 11,5 godina. Analizom podataka zaključeno je kako visoki unos ukupnih i zasićenih masnih kiselina u prehrani povećava rizik od različitih tipova karcinoma dojke. Naime, zasićene masti najzastupljenije su u crvenom mesu, vrhnju, maslacu, punomasnim mliječnim proizvodima i palminom ulju.

Nadalje, valja spomenuti, kako brojne studije povezuju prehranu bogatu mastima te pretjeran unos zasićenih masti (porijeklom iz životinjskih izvora) s kardiovaskularnim bolestima, pretilosti, te općenito i s malignim bolestima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari