Datum objave: 19. 03. 2014.

Engleska studija provedena na 66 000 trudnica ispitivala je utječe li vrsta prehrane na rizik od prijevremenog poroda. U obzir su uzete tri vrste prehrane:
• bogata voćem, povrćem, žitaricama dok je glavni napitak bio voda
• s povećanim unosom procesiranih proizvoda bogatih solju, mastima i jednostavnim šećerima te s povećanim unosom crvenog mesa (zapadnjačka prehrana)
• s obilnim unosom krumpira, ribe, različitih umaka, kuhanog povrća i nisko masnih mliječnih proizvoda („tradicionalna“ prehrana).

Studija je provedena od 2002. do 2008. godine, a po završetku istraživanja ustanovljeno je kako prehrana čiji su glavni izvori nutrijenata voće, povrće, perad i žitarice sprječava prijevremeni porod. Tradicionalna prehrana također je smanjivala, no u manjoj mjeri, rizik od preranog poroda. Međutim, zapadnjačka prehrana povezana je s povećanjem rizika od preranog porođaja.

Iako ovom studijom nije utvrđen mehanizam kojim vrsta prehrana može utjecati na termin poroda, znanstvenici naglašavaju kako potvrđuje važnost prehrane prvenstveno temeljene na voću, povrću, žitaricama i peradi. Rezultati govore u prilog dosadašnjim smjernicama o prehrani za trudnice te potvrđuju njezin značajan utjecaj na tijek trudnoće.

Izvor: British Medical Journal

Pošalji prijatelju na email

Komentari