Datum objave: 24. 02. 2014.

Nova studija donosi nam zanimljiva saznanja o utjecaju redovite konzumacije mliječnih proizvoda na zdravlje.

Studija je obuhvatila 3502 ispitanika, a podaci su prikupljeni putem ispunjenih dnevnika prehrane. Nakon 11 godina, po završetku istraživanja, rezultati su pokazali slijedeće:
• povećani unos jogurta snižava rizik od dijabetesa tipa 2 za 28 %
• povećani unos fermentiranih, niskomasnih proizvoda (jogurta, kefira, acidofila, probiotika) smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 24 %.

Povećani unos podrazumijeva 125 g jogurta barem 4 puta tjedno, a autori studije ističu kako je jednak učinak vidljiv pri konzumaciji mekanih sireva (svježi sirevi, sirni namazi). Redovitom konzumacijom mliječnih proizvoda unosimo važne makro i mikronutrijente poput proteina, kalcija, vitamina D i magnezija. Autori predlažu zamjenu nezdravih užina bogatih mastima i solju s niskomasnim fermentiranim proizvodima zbog višestrukih pogodnosti po zdravlje.

Studija je objavljena u časopisu Diabetologia.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari