Datum objave: 14. 02. 2013.

Alzheimerova bolest karakterizirana je nakupljanjem specifičnih proteina u mozgu koji stvaraju toksične kuglice te prijanjaju uz živčane stanice uzrokujući njihovo uništavanje. Posljedično napredovanjem bolesti, dolazi do demencije, gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, te promjena u ponašanju i osobnosti bolesnika.

Autori studije otkrili su biokemijske mehanizme putem kojih uznapreduje navedena bolest te su primjenili epigalokatehin galat koji se nalazi u zelenom čaju i resveratol iz crnog vina na proteine koje uništavaju živčane stanice. Rezultati studije pokazali su da se primjenom navedenih spojeva može poremetiti nakupljanje navedenih proteina mjenjanjući njihov oblik te na taj način spriječiti nastanak te razvoj navedene degenerativne bolesti.

Navedena studija objavljena je u časopisu Journal of Biological Chemistry.

Autori studije upozoravaju da su potrebna daljnja klinička istraživanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari