Datum objave: 31. 10. 2012.

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, prehrana obogaćena EGCG, aktivnom tvari zelenoga čaja, može kočiti probavu škroba te tako ponuditi pomoć u kontroli razine šećera u krvi. Istraživači vjeruju da ovakvo djelovanje ekstrakta zelenog čaja može biti povezano s njegovom sposobnošću inhibiranja enzima koji je odgovoran za probavu škroba – alfa amilaze. Inhibicijom probave škroba, ekstrakt zelenog čaja može smanjiti rizik za razvoj kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2.

Istraživači su svojom studijom nastojali ispitati djelovanje EGCG-a, u dozi od 100 mg po kilogramu, kod miševa kada im se spomenuti ekstrakt davao uz kukuruzni škrob, maltozu, saharozu ili glukozu. Rezultati su pokazali da je unos ekstrakta zelenog čaja povezan sa 50% smanjenjem vršne razine šećera u krvi kod miševa koji su hranjeni kukuruznim škrobom. Slično djelovanje ekstrakta čaja nije uočeno kada je miševima davana maltoza ili glukoza.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: čaj,

Komentari